“The Hateful Eight” πολλοί εμίσησαν, αλλά όχι εμείς.

HAteful8“The Hateful Eight” είναι η 8η ταινία του Quentin Tarantino κι αν γνωρίζουμε κάτι από τον ίδιο τον Ταραντίνο και τις ταινίες του , ξέρουμε ακριβώς τί να περιμένουμε, από την εν λόγω ταινία. Επικρατεί βωμολοχία, γρήγοροι διάλογοι, πολλή βία κι ακόμα περισσότερο αίμα. Δεν είναι μία ακόμα συμβατική ταινία -για τον Ταραντίνο μιλάμε- αυτόν τον διαστροφικά ευφυέστατο δημιουργό που ό,τι κι αν κάνει, το κάνει καλά.

Είναι μια ιστορία, όπου η ηθική απουσιάζει εντελώς, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται μία ξεχωριστή ηθική, μία φόρμα κανόνων που εξυπηρετεί τους ήρωες εντός του φιλμ. Ο κυνισμός περισσεύει επειδή η κοινωνία έχει ήδη διαλυθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Η ταινία είναι γυρισμένη ουσιαστικά στο υφασματάδικο της Μίνυ. Αρκετά ευφυές και πανέξυπνα σκηνοθετημένο, με έναν σοκαριστικό μηδενισμό και παντελή έλλειψη αξίας της ανθρώπινης ζωής. Μία ξεδιάντροπα ωμή κριτική στην Αμερικάνικη κοινωνία του Χθες και του Σήμερα. Ο ρατσισμός που επικρατεί την τότε εποχή φαίνεται να μην έχει βελτιωθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Η ταινία γυρίστηκε με ultra panavision 70mm. Ένα format που χρησιμοποιήθηκε σε πολύ λίγες ταινίες στο παρελθόν, λόγω του κόστους του και λόγω της πληροφορίας που κάλυπτε. Ο Ταραντίνο επιλέγει να επικεντρωθεί στα πρόσωπα παρά στην ομορφιά του εξωτερικού χιονισμένου τοπίου. Η μουσική υπόκρουση είναι από τον ζωντανό θρύλο Ennio Morricone που είναι το πρώτο γουέστερν στην ιστορία της καριέρας του, αλλά όχι μόνο καταφέρνει να ξεφύγει από την πεπατημένη, χαράσσει δικό του μονοπάτι και μας απογειώνει. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που ο Ταραντίνο επιλέγει να συνθέσουν για την ταινία του και δεν δανείζεται ήδη υπάρχοντα κομμάτια από τη μουσική σκηνή. Η ταινία σέβεται το είδος που εκπροσωπεί, αλλά δε μένει κολλημένη σε αυτό και αποφεύγει τα αναμενόμενα κλισέ. Το είδος του μυστηρίου επικαλύπτει όλα τα άλλα, αλλά το χιούμορ κι η ωμότητα είναι αυτά που μας κερδίζουν.

Οι ήρωες της ταινίας : Ο συμπαθέστατος κι ίσως ο πιο λογικός οδηγός της άμαξας O.B Jackson (James Parks), ο κυνηγός επικυρηγμένων John Ruth «ο Κρεμάλας» (Kurt Russell) που συνοδεύει την άξεστη μελλοθάνατη Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), ο Επίλαρχος Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ένας άλλος κυνηγός επικυρηγμένων με το καθηλωτικό του βλέμμα και το χαρακτηριστικό του γέλιο, ο Chris Mannix (Walton Goggins) ο νέος σερίφης του Red Rock που κανένας δεν τον πιστεύει, ο Bob ο Μεξικανός (Demián Bichir), ο Oswaldo Mobray (Tim Roth) ο δήμιος, ο Στρατηγός Sandy Smithers (Bruce Dern) ένας ήσυχος φαινομενικά γεράκος κι ο Joe Gage (Michael Madsen) ένας σκληρός και λιγομίλητος καουμπόι.

Το αποκορύφωμα της ταινίας «The Hateful Eight» είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. Η Jennifer Jason Leigh μπορεί να μην λέει πολλά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, αλλά καθώς η ιστορία κορυφώνεται ξεδιπλώνεται το ταλέντο της, η οργή της και η τρέλα που χαρακτηρίζει τον ρόλο της κάτι που σε κρατά καθηλωμένο κι έκπληκτο. Επίσης, καταπληκτική η ερμηνεία του Walton Goggins, ενός γοργορομίλητου άνδρα με απίστευτες γκριμάτσες, μοναδική νότια προφορά και ασύγκριτο ταλέντο. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι χαρακτήρες δένουν με απίστευτη χημεία κορυφώνοντας τη δράση κλιμακωτά κι απροσδόκητα. Ωραίο σενάριο, υπέροχη μουσική, εξαιρετικές ερμηνείες και Ταραντίνο. Εκρηκτικοί συνδυασμοί που δεν είναι για όλους. Από τις καλύτερες ταινίες της αρχής του 2016.

Comments

comments

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top