Ο Μικρός ΗΡΩΣ

Ο Μικρός Ήρως ήταν ένα θρυλικό εβδομαδιαίο περιοδικό που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου. Θέμα του ήταν οι περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του “Σπίθα“) κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Κυκλοφόρησε για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως τον Ιούνιο του 1968 όταν και διακόπηκε απότομα στο τεύχος 798 για να συνεχισθεί άμεσα με πλήρη εικονογράφηση. Επανεκδόθηκε αρκετές φορές και έχει διασκευασθεί και για το θέατρο. Σήμερα, κυκλοφορούν συλλεκτικοί τόμοι από τις εκδόσεις “Comics & Crosswords Puplications L.P.” του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Το περιοδικό είχε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή και έτσι επανεκδόσεις άρχισαν να εκδίδονται παράλληλα με την κανονική συνέχεια του περιοδικού (πιο συγκεκριμένα η Πρώτη Έκδοση κυκλοφορούσε κάθε Τρίτη, η Ανατύπωση κάθε Σάββατο και η Τρίτη Έκδοση κάθε Πέμπτη). Από το 1968 έως το 1970 κυκλοφορούσε η εικονογραφημένη μορφή του Μικρού Ήρωα η οποία περιείχε επιλογές περιπετειών από την πρώτη περίοδο σε μορφή κόμικς μαζί με άλλα κόμικς ιταλικής προέλευσης όπως ο “Κάπταιν Μίκυ”. Εκδόθηκαν 66 τεύχη 15νθήμερης συχνότητας.

Το 1975 έγινε μία προσπάθεια για την αναβίωση του Μικρού Ήρωα σε μορφή κειμένου με καινούργια εξώφυλλα και καινούργια εσωτερική εικονογράφηση (η τρίτη Περίοδος). Στο περιοδικό υπήρχαν κι άλλα κόμικς. Το εγχείρημα κράτησε 26 εβδομαδιαία τεύχη (6 μήνες περίπου). Ο Μικρός Ήρως ξανακυκλοφόρησε το 1985 σε μορφή τομιδίων (8 τεύχη = 1 τόμος). Αιτία ήταν η συλλεκτική αξία που είχαν πάρει οι πρώτες εκδόσεις του περιοδικού, που καθιστούσε αδύνατη την απλή ανάγνωση των τευχών. Η Τέταρτη Έκδοση είναι η πιο συνηθισμένη που μπορεί να βρει κάποιος σήμερα.

Το περιοδικό κυκλοφορούσε υπό μορφή τριπλής έκδοσης, με δύο δηλαδή ανατυπώσεις εντός της ίδιας εβδομάδας και αγαπήθηκε πολύ από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές, σε μία προσπάθεια του δημιουργού του να αμβλύνει μέσω αυτού τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού που είχαν μόλις προηγηθεί. Στόχος του Ανεμοδουρά δεν ήταν τόσο η απόδοση υψηλών λογοτεχνικών εκφράσεων, όσο η χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας αλλά και η αποφυγή διχαστικών αναφορών, προκειμένου να επιτύχει την ανάδειξη αισθήματος πατριωτικής υπερηφάνειας και ομόνοιας, κάτι που πίστευε ότι είχε τόσο ανάγκη η “φουρνιά” των νεαρών κυρίως αναγνωστών εκείνη τη δύσκολη εποχή. Ο “Μικρός Ήρως” επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες (1975), είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986) ή με μορφή μόνο κειμένου (2003 στην Καθημερινή με τόμους των 8) ή με τόμους της πρωτότυπης εικονογράφησης (2013 στο Πρώτο Θέμα με τόμους των 5) .

Το 1976 το Ελεύθερο Θέατρο παρουσίασε στο Άλσος Παγκρατίου το σπονδυλωτό έργο «Το τραμ το τελευταίο», όπου τους ρόλους του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνα και του Σπίθα ερμήνευσαν αντίστοιχα ο Ντίνος Λύρας, η Υβόνη Μαλτέζου και ο Γιώργος Σαμπάνης. Στην εκδήλωση εκείνη ακούσθηκε για πρώτη φορά η σύνθεση (σε στίχους και μουσική δική του) του Λουκιανού Κηλαηδόνη «πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει, Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση»

Μια ακόμη θεατρική παράσταση του «Μικρού Ήρωα» δόθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη, τιμής ένεκεν, με τον Γιώργο Νινιό στο ρόλο του «Παιδιού- Φάντασμα» και τον Δημήτρη Πιατά σε εκείνον του «Σπίθα».

Στις 27 Οκτωβρίου του 2006, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Χολαργού και οργάνωσε «ο Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα» (υπό την αιγίδα των εκδόσεων «Περιοδικός Τύπος», των Γιώργου και Κατερίνας Ανεμοδουρά) μίλησαν για το Γιώργο Θαλάσση ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλάχος (συγγραφέας του δίτομου έργου «Το λεξικό του Μικρού Ήρωα»), ο ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Πολ. Παπαδάκης και ο συγγραφέας Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, ο οποίος παρουσίασε μια (υποθετική) συνέντευξη του Γιώργου Θαλάσση.

Το περιοδικό από την πρώτη κυκλοφορία του έχει ανατυπωθεί και επανεκδοθεί πολλές φορές.

  • 1η έκδοση
  • 2η έκδοση (1953-1968){το περιοδικό κυκλοφορούσε 3 φορές μέσα σε μία εβδομάδα Τρίτη,Πέμπτη,Σάββατο΄συνολικά κυκλοφόρησαν 798 τεύχη μέχρι το 1968 όπου η κυκλοφορία του περιοδικού διεκόπη, επειδή η δύο εβδομάδων διακοπή της κυκλοφορίας από το δικτατορικό καθεστώς κατέστρεψε το περιοδικό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο εκδότης και συγγραφέας του περιοδικού Στέλιος Ανεμοδουράς.}
  • 3η έκδοση

ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο.Ε.

  • 4η έκδοση (1985-1987){κυκλοφόρησαν 100 τόμοι των 8 τευχών εκτός του τελευταίου που περιείχε 6 υπό μορφή κειμένου μόνο χωρίς εικόνες)

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

Το 1995 το περιοδικό “ΑΝΤΙ” (τεύχος 577), έκανε αφιέρωμα στο Μικρό Ήρωα , δημοσιεύοντας 2 αδημοσίευτες ιστορίες και έτσι το περιοδικό έκλεισε τον κύκλο του στον μαγικό αριθμό των 800 τευχών.

  • 5η έκδοση (2000){σε τεύχη η έκδοση έφτασε τα 104 τεύχη και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν μεμονωμένα μαζί με ένα τόμο του 1985}

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

Στη συνέχεια (28η Οκτωβρίου 2003) κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος (1985) από την εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” και την επόμενη χρονιά (28η Οκτωβρίου 2004) κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος από την ίδια εφημερίδα.

  • 6η έκδοση (2013) κυκλοφόρησαν 6 συλλεκτικοί τόμοι των 5 τευχών από την εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”.Η 6η έκδοση συνεχίζεται έως και σήμερα από την νέα εκδοτική εταιρία του Λεωκράτη Ανεμοδουρά “COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS Ε.Ε. / Εκδόσεις Μικρός Ήρως.”Από την παραπάνω εταιρία κυκλοφόρησαν δύο τόμοι (7,8) και στη συνέχεια η έκδοση διακόπηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων.Την 8η και 15η Ιουνίου 2014 κυκλοφόρησαν 2 ακόμα τόμοι από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” ενώ σήμερα η έκδοση συνεχίζεται κανονικά από την εταιρία “COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS Ε.Ε./ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ”. Στην πορεία του εκδόθηκαν συνολικά 40 τόμοι (τεύχη 1-200), 6 Ειδικές Εκδόσεις και διάφορες ιστοριές που εκδόθηκαν σε άλλες εκδόσεις (πχ. “ΗΡΩΕΣ του Στέλιου Ανεμοδουρά”)

 

  ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
  • 1η έκδοση (1968-1971){64 τεύχη}

ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο.Ε.

  • 2η έκδοση (2004-2005){15 συλλεκτικοί τόμοι}

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

 

 


Συντελεστές

Ο Μικρός Ήρως γράφτηκε από τον Στέλιο Ανεμοδουρά (Θάνος Αστρίτης) και η εικονογράφηση είναι του Βύρωνα Απτόσογλου (Byron). Κάποια από τα εξώφυλλα ή τις εσωτερικές εικονογραφήσεις των τευχών 253 – 278 έγιναν από τον Θέμο Ανδρεόπουλο.

Στις υπόλοιπες μορφές του περιοδικού το κείμενο και η εικονογράφηση είναι πάλι από τους Στέλιο Ανεμοδουρά και Βύρωνα Απτόσογλου αντίστοιχα, με εξαίρεση τα επεισόδια 22 -27 του εικονογραφημένου Μικρού Ήρωα, τα οποία εικονογράφησε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος.


Πηγές:

Μικρός Ήρως Site

Μικρός Ήρως Facebook Page

[wysija_form id=”2″]

Comments

comments

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top