Λούκυ Λουκ : Πιο Γρήγορος Κι Από Τη Σκιά Του

Ο Λούκυ Λουκ είναι κόμικ, δημιούργημα του Βέλγου Morris. Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος του ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στην Δύση των ΗΠΑ (Far-West) κατά την περίοδο του 19ου αιώνα, αμέσως μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ, ένα “φτωχό και μόνο καουμπόι”. Μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.

Ιστορία της έκδοσης

Ξεκινώντας σαν μια παρωδία της άγριας δύσης το κόμικ πρωτοεμφανίστηκε το 1946 από τον Morris. Η πρώτη ιστορία έκανε την εμφάνισή της στο περιοδικό Σπιρού στις 7 Δεκεμβρίου του 1946. Μετά από αρκετά τεύχη, τα οποία ο Morris δούλεψε μόνος του, το 1955 ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γκοσινί, οδηγώντας την έκδοση στην χρυσή της εποχή.

Μετά το θάνατο του Γκοσινί, το 1977, πολλοί σεναριογράφοι συνεργάστηκαν με τον Μορρίς, όπως οι Βικ (Vicq), Μπομπ ντε Γκρόοτ (Bob de Groot), Ζαν Λετουρζί (Jean Léturgie) και Λο Χάρτογκ φαν Μπάντα (Lo Hartog Van Banda).

Το 1987 ο Morris ξεκινά την έκδοση του Ραντανπλάν, μια σειρά στηριγμένη στους χαρακτήρες του Λούκυ Λουκ.

Μετά το θάνατο του Morris, το 2001, ο Γάλλος σχεδιαστής Ασντέ (Achdé) συνέχισε την σχεδίαση των νέων ιστοριών σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Λοράν Γκερά (Laurent Gerra).

 

Πλοκή

Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας καουμπόι με μοναδικές ικανότητες στο σημάδι και στην ταχύτητα τραβήγματος του πιστολιού. Είναι ο άνθρωπος που “πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του”. Ο φτωχός και μόνος καουμπόι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για την πάταξη του εγκλήματος και την υπεράσπιση του δίκαιου. Πιστός του σύντροφος η Ντόλυ, ένα άλογο με ξεχωριστές δυνατότητες και ευφυΐα καθώς και ξεχωριστό χιούμορ, που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τον Λούκυ στις δυσκολίες. Στις ογδόντα, μέχρι στιγμής, περιπέτειες του Λούκι Λουκ έχουν παρελάσει δεκάδες ιστορικά πρόσωπα της εποχής: ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Μπούφαλο Μπιλ, η Καλάμιτι Τζέιν, ο Τζέσε Τζέιμς, ο Γουάιατ Ερπ, η Σάρα Μπερνάρ, ο Φρέντερικ Ρέμινγκτον (της ομώνυμης καραμπίνας), ο Αλαν Πίνκερτον (του ομώνυμου γραφείου ερευνών), αλλά και οι διαβόητοι αδελφοί Ντάλτον. Όχι οι πραγματικοί παράνομοι, αλλά τα φανταστικά ξαδέλφια τους που… υπερτερούν σε βλακεία. Μαζί σε πολλές ιστορίες και ο Ραντανπλάν, ο σκύλος της φυλακής, που δεν φημίζεται για την ευφυΐα και την ζωντάνια του. Περίφημα, επίσης, είναι και τα ονόματα των ηρώων που χρησιμοποιούνται, αν και εξαιρετικά δύσκολα αποδίδονται σε διαφορετική γλώσσα από του πρωτότυπου: Για παράδειγμα, ο ήρωας Φιλ Ντέφερ εικονογραφείται ως πανύψηλος και εξαιρετικά λεπτός, καθώς το όνομά του στα Γαλλικά σημαίνει “σύρμα” (Fils de Fer).

Αντίστοιχη είναι η παρουσίαση σημαντικών ιστορικών στιγμών, που εντάχθηκαν οργανικά στη μυθοπλασία: η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου που ένωσε τις ανατολικές με τις δυτικές ακτές, το Πόνι Εξπρές, η άφιξη του τηλεγράφου, η επέλαση των αποίκων στις περιοχές των αυτοχθόνων, οι επιθέσεις των τελευταίων, οι επεμβάσεις του ιππικού. Μαζί με έναν ολόκληρο κόσμο από σερίφηδες, χρυσοθήρες, χαρτοπαίκτες, τραγουδίστριες των σαλούν, πιστολάδες, αλλά και τους αναπόφευκτους νεκροθάφτες, συνθέτουν ένα ολοζώντανο σκηνικό με κυρίαρχο στοιχείο το χιούμορ.

Εκδόσεις

Στην σειρά της “ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ” περιλαμβάνονται 80 τεύχη με τις ιστορίες του στις μεγάλες κλασσικές διαστάσεις: (21 εκατ. Χ 28 εκατ.)

Παλαιότερες εκδόσεις

Η πρώτη κυκλοφορία του μοναχικού καουμπόι στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον εκδότη Θ. Ανδρεόπουλο και τις εκδόσεις Στρατίκη. Εκδόθηκαν συνολικά 48 τεύχη. Στα τέλη του 1975 οι εκδόσεις Τ. Ψαρόπουλος παίρνουν τα δικαιώματα των σειρών του Λούκυ Λουκ από τις εκδόσεις Στρατίκη που τα είχαν έως τότε. Μετά το 1980 ο Ψαρόπουλος με την εκδοτική ANGLO-HELLENIC AGENCY βάζει μόνο τη φίρμα του στο εσώφυλλο αλλά και στα εξώφυλλα.

Τον Δεκέμβριο του 1984 η εκδοτική ΜΑΜΟΥΘ ΚΟΜΙΞ παίρνει τα δικαιώματα της σειράς τα οποία έχει μέχρι σήμερα και αναλαμβάνει την έκδοση και εκδίδει το 1ο τεύχος της σειράς ο Ληστής με το ένα Χέρι.

Και μια αποκάλυψη: Το άλογο του Λούκι Λουκ (Ντόλυ) είναι… αγόρι. Για την ιστορία, είναι o Τζόλης.

http://www.lucky-luke.com/fr / http://www.protagon.gr/themata/flashback/70-xronia-louki-louk-44341090133

 

[wysija_form id=”2″]

Comments

comments

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Back to Top