Η Καρύδα του JFK

Η Καρύδα του JFK

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως προέδρου, ο John F. Kennedy κρατούσε μια περίεργη συλλογή διακοσμητικών γραφείου. Η συλλογή ήταν κάτι μεταξύ δοντιών φάλαινας, συναρμολογούμενων πλοίων και ο αποξηραμένος φλοιός μιας καρύδας. Η καρύδα αυτή ηταν τόσο σπουδαία διότι βοήθησε να σωθεί η ζωή του Κένεντι και του πληρώματος υπό την εντολή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

PT 109

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Ειρηνικό με την Ιαπωνική αυτοκρατορία, ο Κένεντι υπηρέτησε ως διοικητής της Τορπιλακάτου Torpedo Patrol Boat (PT Boat) στις Νήσους Σολομώντος. Κατά την καθοδήγηση του PT 109, οδήγησε 30 επιτυχείς αποστολές πριν χτυπήσει η καταστροφή. Περιπολώντας τη νύχτα, το σκάφος του Κένεντι χτυπήθηκε από το Αμιγίρη, ιαπωνικό ναυτικό αντιτορπιλικό.

pt 109 crew

Η σύγκρουση οδήγησε σε έκρηξη, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος. Τα υπόλοιπα δέκα κατάφεραν να πιαστούν από κομμάτια συντριμμιών που επέπλεαν, αλλά έμειναν ξεκρέμαστοι στον ανοιχτό ωκεανό.Περπατώντας νότια, εντόπισαν στεριά και κατόρθωσαν να κολυμπήσουν σε απόσταση 3,5 μιλίων από την ακτή. Ο ίδιος ο Κένεντι ρυμουλκούσε έναν βαριά τραυματισμένο στρατιώτη, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε το σωσίβιο γιλέκο με τα δόντια του. Ο Kennedy ήταν ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός κολυμβητής στο σχολείο και προσφέρθηκε να κολυμπήσει από το πρώτο νησί – το οποίο δεν είχε φαγητό ή νερό – σε ένα άλλο. Βρήκε τελικά ένα νησί με καρύδες και νερό και όλη η ομάδα κατευθύνθηκε προς τα εκεί υπό την καθοδήγησή του.

Όλο αυτό το διάστημα, το πλήρωμα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικό, διότι οι ιαπωνικές περιπολίες και τα μυστικά φυλάκια θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε. Τελικά, η ομάδα για καλή τους τύχη εντόπισε ένα ζευγάρι ιθαγενών σε ένα κανό. Καλώντας τους βαρκάρηδες, ο Κένεντι σκάλισε ένα μήνυμα στον φλοιό της καρύδας που έδειχνε ότι τον αριθμό των ζωντανών μελών της αποστολής του και ότι είχαν ανάγκη από άμεση βοήθεια.

JFK Coconut

“NAURO ISL
COMMANDER… NATIVE KNOWS POS’IT…
HE CAN PILOT… 11 ALIVE
NEED SMALL BOAT… KENNEDY” –

μτφ. “ΝΗΣΙ ΝΑΟΥΡΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ… Ο ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ…
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ… 11 ΖΩΝΤΑΝΟΙ
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΒΑΡΚΑ… KENNEDY”  ~Το μήνυμα του Κένεντι

Επιχείρηση Διάσωσης : “Καρύδα”

 

Οι ντόπιοι που βρήκαν τον Kennedy, ο Biuku Gasa και ο Eroni Kumana, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλο κίνδυνο ζωής, για να μεταφερθεί αυτό το μήνυμα στις συμμαχικές δυνάμεις. Παλαιότερα, ντόπιοι κατάσκοποι είχαν συλληφθεί και βασανιστεί βάναυσα από το ιαπωνικό ναυτικό. Ο Κένεντι τους προειδοποίησε ακόμη και να σβήσουν το μήνυμα αν τους φυλάκιζαν. Το ζεύγος ταξίδεψε 35 μίλια, και παρέδωσε το μήνυμα, φέρνοντας πίσω βοήθεια για το πλήρωμα του Κένεντι.

Ο Κένεντι, για τις προσπάθειες να σώσει τους άντρες του, έγινε ήρωας πολέμου, γεγονός που τον βοήθησε πολύ στη μελλοντική πολιτική του καριέρα. Ετσι το νησί μετά την περιπέτεια του πιο γνωστού προέδρου των ΗΠΑ, μετονομάστηκε σε νησί Κένεντι. Αν και δεν είχε στην κυριότητά του ο Κένεντι την καρύδα για πάρα πολλά χρόνια, επέστρεψε αισίως σε αυτόν. Την είχε τοποθετήσει σε ρητίνη και καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας τους κράτησε την καρύδα στο γραφείο του για καλή τύχη, αλλά και για ενθύμιο της περιπέτειας που πέρασε. Τώρα, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη John F. Kennedy στο Μουσείο της Βοστώνης.

jfk coconut in oval office

Comments

comments

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.